Novinka
HLIVA SADBA SHII TAKE 270ML

HLIVA SADBA SHII TAKE 270ML

Hodnotenie:
Dostupnosť:
Skladom
4,49
Bez DPH 3,74

HLIVA SADBA SHII TAKE 270ML

Potreby pre pestovanie: drvená slama alebo piliny z listnatých stromov, drtené kukuričné vretená, sadba, varné sáčky (tatrafanové alebo sáčky na výrobu tlačenky).

Príprava substrátu: Nadrobno drvenú slamu, piliny alebo vretená ponoríme do vody a necháme ich namočiť po dobu 24 hodín. Materiál sa lepšie namočí, ak ho zalejeme teplou vodou na začiatku. Druhý deň necháme materiál odtiecť, nasypeme ho do varných sáčkov a zaviažeme. Sáčky naplníme do 2/3 obsahu, aby sme mali miesto na premiešanie materiálu so sadbou. Uzavreté vložíme do vody a varíme 1 hodinu. Potom sáčky vyberieme z vody a necháme ich schladnúť. Tento postup opakujeme ešte druhý a tretí deň. Môžeme sáčky variť aj v pare (v zaváracom hrnci), ale dobu varenia predĺžime na 1,5 hodiny. Je dôležité zabezpečiť, aby sa sáčky v zaváracom hrnci nedotýkali príliš veľkou plochou.

Očkovanie sadbou: Sadbu rozdelíme v uzatvorenej fľaši na jednotlivé zrná. V čistej miestnosti bez plesne otvoríme vychladnutý sáčok so substrátom a pridáme doň sadbu v množstve asi 3% substrátu. Sáčok opäť uzavrieme cez vatový valček, aby mohla kultúra dýchať.

Prerastanie podhubia: Vrecká umiestnime na prerastanie do priestoru s teplotou asi 25 stupňov C. Substrát prerastie podhubím asi za 3 týždne. Počas prerastania podhubia nie je rozhodujúce, či je vo svetle alebo tme.

Tvorba plodníc: Prerastený substrát umiestnime do priestoru s teplotou medzi 12 až 20 stupňov C a vysokou vzdušnou vlhkosťou. Na tvorbu plodníc je potrebné svetlo. Povrch substrátu udržujeme kropením.

Extenzívne pestovanie

Potreby pre pestovanie: čerstvé kmene a vetvy listnatých stromov s priemerom asi 10 cm, sadba a parafín. Parník, fóliovník, skleník, alebo akvárium alebo malý fóliovník.

Očkovanie kmeňov a prerastanie podhubia: Kmeňov a vetvy režeme vo veku 1-2 mesiace na dĺžku 1m. Do takto pripravených kmeňov vŕtame otvory o priemere 10-15 mm a hĺbke 20mm vo vzdialenosti asi 100 mm od seba na dvoch protiľahlých stranách kmeňa. Tieto otvory vyplníme sadbou a zalejeme roztaveným parafínom. Kmeňov umiestnime k prerastaniu podhubia do skleníkov alebo fóliovníkov (optimálna teplota je 28 stupňov C) a dbáme na dostatočnú vlhkosť. Doba prerastania podhubia je 30 až 40 týždňov.

Tvorba plodníc: Prerastené kmene umiestnime na jar a na jeseň do skleníkov a fóliovníkov. Počas leta môžeme využiť vlhké miesto vonku v tieni.

Po - PIA 08:00 - 18:00