MILOTA OVOCNÝ ČAJ DETSKÝ MALINA 40G

Hodnotenie:
Dostupnosť:
Skladom
2,89
Bez DPH 2,41
  • Detský malinový aromatizovaný 40g (20x2g)  (Slovenský text na obaloch)

Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky.

Detský ovocný čaj pre bežné pitie. Chuťovo vyvážená zmes s príchuťou maliny. Obsahuje min. 20% lyofilizovaného malinového plodu a prírodne identická aróma maliny. Zloženie: ibištek kvet, čierne ríbezle plod, šípky plod, jablko plod, lyofilizovaná malina plod 20%, aníz plod, prírodne identická aróma, malinová šťava, medovka vňať, mäta vňať. Príprava: 1 sáčok preliať 0,2l vriacej vody. Lúhovať 10 min. Obsahuje lyofilizované (mrazom sušené) plody maliny.

  • Detský malinový aromatizovaný 40g (20x2g)  (Slovenskom text na obaloch)

NARIADENIE EÚ je zakázané uvádza na obale výrobku akekolvek zdravotné účinky.

Detský ovocný čaj pre bežné pitie. Chuťovo vyvážená zmes s príchuťov maliny. Obsahuje min. 20% lyofilizovaného malinového plodu a prírodne identická aróma maliny. Zloženie: ibištek kvet, Šípok plod, jablko plod, ríbezle čierna plod, lyofilizovaná malina plod 20%, aníz plod, prírodne identická aróma, malinová šťava, medovka vňať, mäta vňať. Príprava: 1 Vrecko prelejeme 0,2l vriacej vody. Lúhovať 10 min. Obsahuje lyofilizované (mrazom sušené) plody maliny.

 

Maliník všeobecný: Droga:
Latinsky:
  Folium rubi idaea, Fructus rubi idaea RECENS, Baccae rubi idaea
Slovensky:  List maliníka

Chemické zloženie:  Listy obsahujú hlavne triesloviny (okrem iných aj kyselinu elagovou), organické kyseliny, potom vitamín C, minerálne látky a flavonoidy, inak podobné látky ako ostružinová. Ďalej potom fragarin (uterotonikum) a polypeptidy. Plody obsahujú do 2% organických kyselín (predovšetkým kyselinu citrónovú až 97%, jablčnú, vínnu, mravčiu) asi 7% sacharidov, antokyanové glykozidy (kyanidín), triesloviny, pektín, sliz, gumu, alkoholy (napr. Izoamylový, beta-fenyloctová) , aldehydy, flavóny, farbivá, inozit, minerálne soli, vitamín C, vitamíny skupiny B a provitamín A. Z čerstvých plodov sa získa 70-80% šťavy. Plody obsahujú aj vitamín E a silice.

Vnútorné použitie:
Listovú drogu pripravujeme formou náleve alebo asi 1 minútu vareného odvaru. Plody spracovávame väčšinou na sirup, ovocnú šťavu alebo na džem. Môžeme ich podávať aj sušené, dávkovanie nie je stanovené. Listovú drogu pre slabý účinok prakticky nepodávame. Obe drogy možno však bez jakéchkoli problémov miešať do zmesí. Listová droga je pokladaná za indiferentný a je doporučovaná na prípravu tzv. Domácich čajov, ktoré pijú aj ľudia bez terapeutických ambícií, podobne ako je tomu u černice.
Listy sa dávkujú 1 lyžica na šálku záparu - pije sa 2-3x denne.
Alebo:
Účinný zápar sa pripravuje z jednorazovej dávky 1,5 g drogy, ale môže sa použiť aj vyššie dávkovanie - 1 lyžica listu na šálku vody: užíva sa 2-3x denne.
alebo:
Inak sa pripravuje Infusum Fóliu rubi idaea (5-10 g drogy na 1 šálku vody), ktorý sa pije 2-3x denne.
Alebo:
Z mladého sušeného lístia sa pripravuje čaj rovnako ako čínsky čaj, len s citrónom a cukrom. Pije sa horúci pri prechladnutí.
Plody maliny sa v praxi využívajú ako významné liečivé ovocie. Terapeuticky účinný je Infusum Fructus rubi idaea (50-80 g drogy na 1 liter vody), ktorý sa užíva v dávke 3-4 poháre denne.
Alebo:
Zápar sa pripravuje zo 2 lyžíc plodov na 4 dl vody (večer).
Pripravuje sa odvar zo 2 lyžíc listov na 4 dl vody. Pije sa 1,5 dl 2-3x denne.
Sirupus rubi idaea sa užíva v dávke 1-3 lyžičky na 1 pohár teplej vody, a to 1-3x denne. Malinový sirup sa pridáva ako vzhľadové a chuťové korigens do liekov s nevhodnými organoleptickými vlastnosťami. Obľúbený je hlavne v pediatrickej praxi.
Alebo:
Sirup je zložkou nápojov, ktoré sa pijú pri horúčkach (2-3 lyžice sirupu do 2,5 dl záparu z lipového kvetu).
Alebo:
Malinová šťava zmiešaná s vodou dáva osviežujúci nápoj pre chorých s horúčkovitými ochoreniami. Pripraví sa nasledovne: Roztlačené maliny sa pretlačí sitom a varí sa s rovnakým množstvom cukru. Pri varení sa zbiera pena a zhustla sirup sa po vychladnutí plní do fliaš.
Veľmi osviežujúci je malinový ocot, pripravovaný nasledovne:
Dva litre malín sa poľom pol litrom vínneho octu a pol litrom vody. Nechá sa stáť 24 hodín, potom sa pretlačí sitom a zvarí. Po vychladnutí sa pridá pol litra octu a pol kilogramu cukru a znovu varí, pri čom sa zbiera pena. Po vychladnutí sa plní do fliaš.
Malinovej víno sa odporúča piť pri chrípke a katare priedušiek. Víno zladíme kandizovaným cukrom a pijeme teplé.

Vonkajšie použitie:
Odvar zo 2 lyžíc listov na 4 dl vody sa užíva aj na kloktanie, zvyčajne však v kombinácii (napr. S listom čiernych ríbezlí).

Možno zameniť s:  Malina má na rube bielo plstnaté listy. Tým sa podstatne líši od príbuzných druhov a krížencov. Je to premenlivý druh s mnohými odrodami. V kultúrach sa získalo asi 500 sort. Známi sú aj kríženci s černicami. Kultúrne maliny so svojou kvalitou nikdy nevyrovnajú divoko rastúcim.

Popis:  Trvalá bylina s drevnatými stonkami, vysoká 60-120 cm. Stonky pretrvávajú dva roky. Listy nepárovitě perovito zložené, na rube bielo plstnaté. Majú pílovitý okraj, koncový lístok je obyčajne srdciam vajcovitý s dlhým stopkou. Kvety biele, v riedkych pažných metlinách. Kvitne už v máji, ale ešte aj v júni. Kvetné lôžko je vyvýšené a na ňom sa po odkvitnutí vyvíjajú plody. Plodstvo červených peckoviček - malín po dozretí opadáva.

Miesto výskytu:  Rastie na rúbaniskách, v riedkych lesoch i húštinách nížin i hôr. Často sa pestuje v záhradkách a na plantážach. Dáva prednosť mierne vlhkým pôdam, humóznym, bohatým na dusík.

Pestovanie:  Pri pestovaní sa maliníku darí hlavne v pôde úrodnej, hlboko skyprenej a často hnojené. Množia sa delením starých kríkov alebo odnožami. Jednoročné prúty majú ovocie len výnimočne. Ak je prútov príliš veľa, prerezávajú sa. Na jeseň je dobre kultúru maliníku pohnojiť. Plody sa zbierajú v auguste a septembri. Zvyčajne sa spracovávajú za čerstva, len málo kedy sa suší. Ku zberu listov sa volí len jemné, nie ešte úplne vyvinuté listy. Zbierajú sa v júni a júli. Suší sa v tieni, rozostretou v tenkých vrstvách.

Doba zberu + zbieraná časť:  Zbierajú sa zrelé, zdravé, nepřestárlé maliny za suchého počasia v júli-auguste. Najlepšie sa zbierajú do smaltovaných nádob. Rýchlo sa kazí. Hlavným predmetom zberu je list. Zbiera sa v lete (jún-júl-september). Vhodné sú iba mladé, svieže listy, podľa možnosti bez stopiek (rýchlejšie schnú). Najlepšie zber listu je v máji a júni okolo desiatej hodiny dopoludnia. Niekedy sa zbiera aj vňať, tj. Mladé nedrevnaté nadzemné olistené výhonky do 50 cm od vrcholu (máj-jún).

Spracovanie + uchovávania:  Pri rýchlom sušení listov v tenkých vrstvách na teplom mieste je potrebné dbať, aby si zachovali pôvodnú farbu. Umelé teplo nesmie prekročiť 40-50 ° C. Listy sa pri sušení nesmie rozdrviť. Pomer zoschnutiu je asi 5: 1. Droga sa skladuje v dobre uzavretých obaloch chránená pred svetlom. Vňať sa suší podobne ako listy. Pomer zoschnutiu je asi 5: 1. Čerstvé zrelé plody sa upravujú s cukrom na sirup - Sirupus rubi idaea. Plody je možno aj sušiť, sušia sa na slnku alebo umelým teplom - Fructus rubi idaea. Pomer zoschnutiu je asi 9: 1.

Po - PIA 08:00 - 18:00