SEMO PAPRIKA OHNIVEC 0,6G

Hodnotenie:
Dostupnosť:
Skladom
1,19
Bez DPH 0,99

Paprika Ohnivec - stredne pálivá - SHU 1 800 - 2 500.  Intenzite pálivosti zodpovedá aj názov tohto baraného rohu, ktorý nadväzuje na odrodu Pálivec. Okrem výrazne ostrejšej chuti sa od tejto odrody odlišuje dlhším plodom, ktorý má v technickej zrelosti svetlo zelenú farbu.

Je určený predovšetkým na steriláciu celých nevyjadrených plodov a na konzumáciu čerstvých strukov.

Capsicum annuum L. / Paprika ročná

Chilli papričky sú pomerne nenáročnými rastlinami, môžete ich pestovať na záhrade aj v kvetináči na balkóne, terase ale aj doma za oknom.

Semená chilli papričiek majú dlhú vegetačnú dobu, doba klíčivosti môže byť potrebná až tri týždne. Klíčiace rastliny potrebujú konštantnú teplotu a svetlo. Pri chilli papričkách je ako univerzálna teplota uvádzané 29 °C. Môžete si pomôcť mini plastovým parníkom s horným vekom a ventilačnými otvormi. Akonáhle na rastlinke vyrazia maternicové lístky je pre chilli papričky zásadné, aby deň bol už dostatočne dlhý. Môžete im teda spočiatku ešte svietiť. V štádiu dvoch pravých lístkov rastliny prepikýrujeme do kvetináčikov 10 x 10 cm. Následne budete môcť vypestovanú sadeničku vysadiť na miesto pestovania. Nezabúdajte však, že chilli pochádza z subtropických a tropických oblastí, takže neznesie mrazy. Von preto chilli vysádzajte až po zmrznutých mužoch nie skôr ako v polovici mája. Sadenice týždeň pred výsadbou von otužujte.

Chilli papričky je možné pestovať na chránených vonkajších záhonoch, vo fóliovníkoch alebo v skleníku. Rovnako tak dobre Vám porastú aj v kvetináči umiestnené na balkóne alebo terase, ale aj na parapete za oknom. Pôda by nemala byť premokrená a ťažká. Chilli papričky skôr potrebujú vzdušnejšiu pôdu. Pri výsadbe pridajte do každej jamky lopatku kompostu, a napoly zasypanú sadenicu dôkladne prelejte. Až potom navŕšte zvyšok zeminy. Miesto vyberte slnečné a chránené pred výkyvmi počasia - (zástena, fóliovník, skleník...).

Rastliny odporúčame zalievať ráno alebo na večer, a to priamo ku koreňom. Pokiaľ je to možné zalievajte chilli papričky vždy odstátou a nie príliš studenou vodou, tá totiž spôsobuje paprikám teplotný šok a zabraňuje im v prijatí vody. Chilli papriky zle znáša trvalo mokrú pôdu, oveľa lepšie znesú občasné ľahké vyschnutie ako prelievanie. Riaďme sa preto pravidlom "chilli nie je ryža".

Aby papričky boli stále vitálne, odolnejšie voči stresom a mali maximálne možnú násadu kvetov nezabúdajte na pravidelnú výživu. Pre chilli papričky Vám odporúčame použiť prírodné hnojivá ako je Guáno alebo  Vitality Komplex Paradajka a paprika  s vermikompostom, čo je dážďoviek trus ktorý je považovaný za najlepšie hnojivo. Hnojivo obsahuje jedinečné zložky, ktoré každá rastlina potrebuje pre svoj zdravý rast a vývoj.

Z najčastejších chorôb sa na paprikách vyskytujú hubové choroby. Rastliny ošetrujte prípravkom NATURA Bylinková zmes na plesne .

Proti savým škodcom (vošky, molice, roztočce či strapky) aplikujte už pri prvom výskyte ekologický prípravok Rock Effect – nielenže prítomných škodcov zahubí, ale ošetrené rastliny ďalším škodcom nebudú ani chutiť. Postrek aplikujte aj z rubu listov, kde sa škodcovia hlavne vyskytujú!

Plody Chilli papričky zrejú pomerne dlho, môže im to trvať až tri mesiace.

Po - PIA 08:00 - 18:00